Ügyvédünk mondta

Dr. Roska Sándor gazdasági és gazdasági büntetőjogi területen eljáró együttműködő ügyvédünk által készített rövid tájékoztató ügyfeleink részére.

 

( További információ: https://roskaugyvediiroda.hu )

 

Milyen módon érdemes autót venni?

Az autóvásárlás finanszírozási formái a következőek lehetnek:

 • Készpénzre történő vásárlás: Ez egy, a vállalkozások számára legkevésbé előnyös forma. Egyrészt nagy összegű egyszeri kifizetést jelent a cégek számára, másrészt a jármű üzembe helyezési díja valamint az ezzel kapcsolatos valamennyi adminisztrációs díj a céget terheli.
 • Lízing: A lízingbe adó ebben az esetben megvásárolja a gépkocsit. Tőle veszi lízingbe a cég a gépjárművet, ezáltal a cég csupán üzembentartója lesz a járműnek, nem válik tulajdonossá. Kétféle lízinglehetőség választható. A nyílt és zárt végű lízing
  • Nyílt végű lízing azt jelenti, hogy a lízingelő cég eldöntheti, az addig lízingelt autót meg kívánja-e vásárolni, avagy sem. Ez alapján a lízingbe vevő vagy
   • megjelöl egy harmadik személyt az autó megvásárlására,
   • lízingbe vevő megveszi az autót a maradványértéken,
   • lemond a vételi jogról a lízingbeadó javára.
   • A vételár a beszerzési ár és a maradványérték különbözete. Ez az ÁFA törvény értelmében nem termék értékesítés, hanem szolgáltatás, ezért az ÁFA fizetési kötelezettség az aktuális részlet megfizetéséhez kötötten keletkezik.
  • Zárt végű lízing azt jelenti, hogy a lízingelő cég a futamidő lejárta után az addig lízingelt gépjármű felett a tulajdonjogot megszerzi. ÁFA törvény értelmében termékértékesítés történik, ezért a gépkocsi átvételekor ÁFA fizetési kötelezettség jön létre.
 • Hitelre történő vásárlás: Ehhez szintén szükséges jelentős nagyságú saját tőke befizetése a vásárló részéről, bár jelentősen kisebb mértékű, mint a készpénzes vásárlás esetén. Ezt összeget egy banki hitellel egészíti, amennyiben a cég megfelelően hitelképes. Ez esetben előre nem látható kockázatot jelent az esetlegesen bekövetkező jövőbeni kamatváltozás. A gépjármű a vásárláskor a cég tulajdonába kerül.
 • Operatív Lízing: A finanszírozási díj ebben az esetben a kiválasztott gépkocsi nettó ára és a maradványérték különbözete együttesen. Ilyenkor nincs a konstrukcióban önrész, így a kezdő finanszírozáshoz nem szükséges jelentős nagyságú saját tőke, ami más finanszírozási formánál viszont szükséges. A forráshiányos gazdasági társaságok pénze nincs lekötve a gépjárműben, a gazdasági tevékenységében a cég szabadon gazdálkodhat forrásaival. Operatív lízing esetén a havi lízingdíj költségként leírható az adóból. Útnyilvántartás vezetése esetén lehetőség van ÁFA visszaigénylésre is. A lízingdíj ÁFA tartalma az gazdasági tevékenység körében történt üzleti célú használat arányában igényelhető vissza. Ehhez a gépjármű futását megfelelően dokumentálni kell. Ez történhet például útnyilvántartással. Ezt azonban a jelenben (és legfeljebb a múltra) lehet alkalmazni, így a lízingdíj kezdőrészlet áfa időszakában még nem lehetséges előre meghatározni ezt az arányt. Egy szabályzattal a gépjárműhasználat jogcímét kell meghatározni, ennek azonban komoly negatívuma, hogy a szabályzatban leírtakat viszont be kell tartani.

Fontos megemlíteni még a következőket:

 • A gépjármű magánhasználata nem minősül adóköteles tevékenységnek, nem a vállalkozás bevételszerző tevékenységének érdekkörében történik. Ezért jó megoldás lehet a magánhasználat kiszámlázás
 • Cégautó adó egy negyedévente fizetendő, a gépjármű teljesítményéhez és környezetvédelmi besorolásához kötődő adónem, havi több tízezer forintos tétel.
 • Az adózó kérheti az általa már megfizetett gépjárműadó levonását a cégautó adóból arra a negyedévre, amikor a cégautó adó és gépjárműadó fizetési köztelezettsége egyszerre fennállt.
 • A maradványérték az áfa törvényben is termékértékesítésnek minősül. Így szerepel a tételes áfa levonási tilalom rendszerében, mint személygépkocsi beszerzés. A maradványérték áfája tehát főszabály szerint nem vonható le, de itt is vannak kivételek.
 • Talán közismert, hogy a szerződéseket nem a nevük, hanem a tényleges tartalmuk alapján kell megítélni és minősíteni.  Ezen elv alapján előfordulhat olyan eset, amikor egy nyílt végű pénzügyi lízingszerződést zárt végű pénzügyi lízingszerződéssé minősíthet az adóhatóság. A NAV a körülményektől függően ezt megteheti.
 • Az adótörvények vonatkozásában az adó alapja mindig a piaci érték. A piaci érték meghatározására különböző technikák ismertek.
 • Kapcsolt vállalkozások között is fontos hogy piaci áron történjen az értékesítés. A közép- és nagyvállalkozásoknak erről nyilvántartást is kell vezetni a szabályzatukban foglaltak alapján.
 • Ahogy korábban írtuk, a személygépkocsit maradványértéken megszerezheti akár harmadik személy is, de ebben az esetben felmerülhet akár egy ajándékozási illeték is a vevőnél a maradványérték és a piaci érték közötti különbözetre.

Budapest, 2017. november 06.

Dr. Roska Sándor

        ügyvéd